#------------------------------- MYSQL - QUERY - DEBUG --------------------------------------#
SELECT id,google_analytics,kod_facebook,google_plus,twitter,id_widget,video_kod,api_google FROM wpisy_strona t WHERE id_miejscowosci=39 AND rodzaj=3 AND news=1 LIMIT 1
#------------------------------- MYSQL - QUERY - DEBUG --------------------------------------#

#------------------------------- MYSQL - QUERY - DEBUG --------------------------------------#
SELECT id,text1,text4,text11,postac_logo FROM cms_config t WHERE id_strony= LIMIT 1
#------------------------------- MYSQL - QUERY - DEBUG --------------------------------------#

#------------------------------- MYSQL - QUERY - DEBUG --------------------------------------#
SELECT modrewrite_grupy_pl, id, nazwa_grupy_pl FROM cms_grupa WHERE ukryta=0 AND id_strony=
#------------------------------- MYSQL - QUERY - DEBUG --------------------------------------#
Karpacz na talerzu, czyli dania z regionu cz. 2 - Netfactory.pl

Karpacz na talerzu, czyli dania z regionu cz. 2

Specjalność regionalnej restauracji – Chaty Karkonoskiej – to pieczony udziec wieprzowy, przygotowany, oczywiście, na sposób karkonoskiJ

 

Nie jest to jednak danie, które można polecić do samodzielnego zrobienia w domu. Oczywiście możemy podjąć się tego trudu, ale trzeba mieć na uwadze, że samo peklowanie mięsa trwa 2 tygodnie… Nie wspominając już o dość długim czasie pieczenia (jakieś 8 godzin łącznie). Jednak do odważnych świat należy, dlatego niżej lista niezbędnych składników:

 

Udziec wieprzowy

Świeże zioła: majeranek, tymianek, bazylia, liście owoców

Przyprawy: sól peklowa, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, czosnek

 

Sposób przygotowania:

Udziec należy pozbawić kości, ale bez naruszenia mięsa. Następnie macerujemy przygotowany w ten sposób udziec nacieramy przyprawami, a później macerujemy, czyli zalewamy całość wodą i dodajemy świeże zioła. Mięso musi przez cały czas znajdować się pod zalewą. Później wystarczy już tylko odczekać… 2 tygodnie, aż udziec się zapekluje jak należy. Gdy wreszcie się to stanie, trzeba piec mięso przez mniej więcej 6 godzin w temperaturze ok. 120 stopni Celsjusza oraz kolejne 2 w temperaturze 180 stopni (do uzyskania pożądanego złocistego koloru).

 

Jak widać, roboty co nie miara. Może więc lepiej po prostu udać się do Chaty Karkonoskiej? Tak czy inaczej: smacznego!

Średnia ocena: 0Brak głosów - bądź pierwszy! Liczba głosów: 0

Uwagi